2021-02-06
Kuchnia
81 potraw
Chrupiąca kanapka z warzywami. Moja idealna kolacja, prosta i szybka w przygotowaniu. Mąkę z wodą i szczyptą soli ugnieć rękoma lub w mikserze. Jak odpocznie, rozwałkuj na duży prostokątny placek wielkości blachy, grubości milimetra. Włóż do rozgrzanego piekarnika, aż ciasto przestanie być surowe, ale będzie plastyczne. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. Wyjmij z piekarnika, na połowie ułóż świeże pomidory, jakąś sałatę, cebulę, polej ulubionym sosem – ja ma zawsze w lodówce gotowane pomidory smażone z cebulą i czosnkiem, oraz coś ostrego – ja używam sosu chili Sriracha – do kupienia w Lidlu. Złóż na pół i włóż do piekarnika, aż ciasto się dobrze przyrumieni.
Pierś kaczki z buraczkami i ziemniakami puree. Gdybym miał zabrać jeden obiad na bezludna wyspę, to byłoby to właśnie to danie. Pierś kaczki w temperaturze pokojowej połóż na zimną patelnię tłustą stroną. Smaż, aż tłuszcz się wytopi i dobrze zrumieni, potem obróć i przysmaż drugą stronę. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 12 minut. Wyjdzie idealnie różowa. Jeśli chcesz brązową, trzymaj 15 minut, a jeśli krwistą – 9 minut. Ziemniaki gotuj z czosnkiem i cebulą. Przepuść przez praskę, dodaj masło, mleko i coś zielonego. Buraczki przesmaż na oleju z łyżką mąki ziemniaczanej, odrobiną cytryny, sól i pieprz.
Makaron z pomidorami. To najlepsze co Włosi dali światu. Cebule czerwone i białe pokrój w piórka. Dodaj czosnek i smaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj kilka puszek z całymi pomidorami. Gotuj 3 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj oregano i bazylię. Połóż na ulubiony makaron.
Kurczak po chińsku. Bez woka i na kuchni elektrycznej trudno osiągnąć efekt stir-fry, ale przy odrobinie kreatywności wstydu nie będzie. Smaż oddzielnie, krótko, na maksymalnym ogniu, ciągle mieszając kolejne składniki: kurczaka, cebulę, paprykę, a na końcu brokuły. Używaj tego samego tłuszczu. Podlewaj ciągle niewielką ilością sosu sojowego i białego słodkiego wina, ale tak, aby nie gotować i nie dopuszczać do zmniejszenia temperatury. Połącz wszystkie składniki. Rozgrzej i dodaj pół szklanki wody wymieszanej z łyżką mąki kukurydzianej. Po minucie, jak zgęstnieje zdejmij z ognia.
Tagliatelle ai funghi. Tego dania nie da się nie uwielbiać, zwłaszcza z własnoręcznie zrobionym makaronem. Mąkę z żółtkami i solą dobrze wyrobić. Dać odpocząć godzinę. Rozwałkować i pokroić na grube paski. Gotować minutę, aż wypłynie. Na patelni usmażyć cebulę i szlachetne grzyby na maśle. Dodać pieprz i sól. Dołożyć makaron. Podlać woda z gotowanego makaronu.
Sznycel z kurczaka z warzywami. To było popisowe danie moje Mamy. Smażyła go na chrupko, a pod koniec podlewała wodą, dzięki czemu panierka uzyskiwała niebiańską konsystencję i smak. Pierś z kurczaka w temperaturze pokojowej lekko stłucz. Posól i popieprz. Obtocz w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż krótko, tak żeby mięso doszło dopiero na talerzu. Pod koniec smażenia podlej wodą.
Risotto. To kolejny dowód na to, że kuchnia włoska nie ma sobie równych. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż na risotto. Podlewaj bulionem wołowym, drobiowym lub warzywnym oraz dobrym białym winem. Bulion i wino powinny być gorące. Dodawaj małe ilości i czekaj, aż ryż je wchłonie. Ciągle mieszaj. Danie cały czas musi mieć konsystencję gęstego sosu, nie może być ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty. Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij z ognia i dodaj startego parmezanu.
Łosoś smażony. Mnie łosoś smakuje najbardziej, kiedy jest niedosmażony. Filet z łososia ze skórą, w temperaturze pokojowej połóż stroną ze skórą na rozgrzanej patelni z olejem. Po dwóch trzech minutach dodaj kawał masła, ząbek czosnku, rozmaryn, sól i pieprz. Podlewaj łososia roztopionym masłem przez kilka minut. Zdejmij, kiedy będzie jeszcze surowy w środku.
Kaczka duszona. Noga z kaczki jest wyjątkowo uniwersalnym produktem. Jeśli duszona, to na jeden z czterech trzech sposobów: w winie, w śmietanie, w pomidorach. Nogi kaczki podsmaż na oleju, aż się dobrze zrumienia z każdej strony. Nogi odstaw na bok. Do patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj marchewkę. Zalej białym winem. Dodaj kaczkę. Powinna być przykryta do połowy. Duś pod przykryciem przez półtorej godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Homemade sushi. W moim domu sushi kręcą dzieci, a mój udział w robocie ogranicza się do przygotowania omleta tamago. Rozkłóć dobrze pięć jajek z sosem sojowym. Wlej cienką warstwę mieszaniny na gorącą patelnię przesmarowaną olejem. Kiedy jajko się zetnie, zawiń pięciocentymetrowy pasek i przesuń cały omlet do brzegu patelni, tak aby zasłonić wolną przestrzeń powstałą przez zawinięcie. Pokryj nowopowstałą przestrzeń warstwą jajka, a jak się zetnie zawiń kolejny pas i powtarzaj czynności, aż zużyjesz całe skłócone jajko.
Placki ziemniaczane z pieczarkami. Najlepiej smakują w przydrożnej knajpie, gdzieś w Polsce, daleko od miasta, przygotowane na świeżo, czego dowodem są odgłosy tarcia dochodzące z kuchni. Duże ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi ząbkami. Dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Smaż na gorącym tłuszczu. Podawaj z cienko pokrojonymi pieczarkami przesmażonymi na maśle lub z cukrem.
Kanapka z rwanym mięsem. Tłuste, niezdrowe, ale smak nie do podrobienia. Duży kawałek tłustego mięsa – na przykład karkówki ze świni, albo antrykotu z krowy piecz trzy godziny w garnku, pod przykryciem, z całymi cebulami, śliwkami kalifornijskimi, marchewką, rodzynkami. Mięso musi być obficie przyprawione solą, pieprzem, rozmarynem, majerankiem, jałowcem, liściem laurowym. Po upieczeniu mięso rozdrobnij widelcem, a pozostałe składniki i zmiksuj uzyskując gęsty sos. Ciabatę posmaruj masłem i podsmaż na patelni. Połóż mięso, sos, sos tatarski, keczup lub sos Sriracha.
Moje curry. Jeśli kiedyś wystartuję w Masterszefie, to bez wątpienia to danie doprowadzi mnie do finału. Tofu pokroić w paski i marynować w sosie sojowym i miodzie. Obtoczyć w mące, a potem w pokruszonych płatkach kukurydzianych i przesmażyć. W rondlu obsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać przyprawy: kurkumę, garam masala, tikka masala, paprykę, cukier trzcinowy, sól i pieprz i posmażyć. Dodać kalafiora i cukinię. Zalać mlekiem kokosowym. Gotować aż warzywa zmiękną, ale ich nie rozgotować. Dodać tofu. Podawać z ryżem.
Noga z suwi. Dostałem kiedyś prezent od przyjaciela. To urządzenie, często stosowane w restauracjach do przygotowywania dań w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. To coś ma w sobie grzałkę, wirnik i miernik temperatury. Produkt do gotowania wkłada się do torebki foliowej bez powietrza, a następnie umieszcza w garnku z wodą, w którym temperaturę kontroluje suwi. Nogę kaczki włóż do torebki foliowej z ząbkiem czosnku, liściem laurowym i rozmarynem. Gotuj w suwi przez 12 godzin w temperaturze 72 stopni. Potem przesmaż na patelni na oleju z masłem. Sos powstały z gotowania zredukuj na patelni. Podawaj z puree i buraczkami.
British pie. Anglicy nie potrafią gotować. Mają jednak jedno danie, za które dałbym się pokroić. Boczek pokrojony w kostkę zesmażyć. Dodać cebulę i posmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i por. Dodać niewielką ilość bulionu warzywnego. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojonego upieczonego kurczaka oraz groszek mrożony lub świeży. Doprawić przyprawami i solą. Pogotować parę minut. Zrobić ciasto kruche. Wyłożyć nim blachę razem z brzegami i zapiec 20 minut w piekarniku. Przełożyć masę do blachy. Przykryć ciastem. Zapiec, aż ciasto będzie dobrze zrumienione. Podawać z ulubionym sosem i puree z ziemniaków.
Kurczak z grilla z plackami naan. Dla smaku tego dania i zapachu, który roznosi się po całym domu, grilla rozpalam nawet zimą. Kurczaka podziel na kawałki. Zrób marynatę z kefiru, oleju, czosnku, kurkumy, tika masala, garam masala, papryki, soli i pieprzu. Dobrze wmasuj w kurczaka i zostaw na noc. Wyrób mąkę z jogurtem i solą. Niech odpocznie. Uformuj placki i połóż na grilla lub upiecz w piekarniku. Rozpuść masło z natką i czosnkiem. Posmaruj tym placki. Kurczaka griluj krótko. Podawaj pieczonym bakłażanem wymierzanym z czosnkiem, solą i pieprzem.
Kotlety z kalafiora. To moje odkrycie ostatnich miesięcy. Soczyste, chrupiące i smakowite. Całego kalafiora rozdrobnij mikserem lub pokrój bardzo drobno. Dodaj drobno pokrojone cebule podsmażone na oleju, natkę pietruszki, dwa jajka, trochę bułki tartej, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Uformuj płaskie kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na chrupko.
Ravioli. Kiedyś, przy okazji nart w Dolomitach, za kilka euro, w małym sklepiku z wyposażeniem kuchennym kupiłem przyrząd do formowania ravioli. Ten dzień odmienił moje życie. Mąkę z żółtkami i solą wyrobić. Dać odpocząć. Rozwałkować cienki pas, na którym zaznaczyć dwa rzędy kwadratów. W dolnym rządku, w każdym kwadracie umieścić nadzienie. Ja dodaję ricottę ze szpinakiem lub pieczoną dynię. Przykryć drugim rządkiem kwadratów. Wyciskać ravioli urządzeniem. Gotować, aż wypłyną.
Tatar z łososia. Dwa kilometry od mojego domu jest suszarnia, w której podają rewelacyjnego tatara z łososia, którego spróbowałem podrobić w domu. Pokroić drobno świeżego łososia. Dodać drobno pokrojonego pora lub cebulę – różne smaki, ja wolę chyba z porem. Dodać miód, sos sojowy, oliwę, sos Sriracha, pieprz. Dobrze wymieszać. Podawać na sałacie.
Pizza bez sera. To danie powstało z inspiracji Sylwii Coppoli – Włoszki, robiącej programy kulinarne. Pokazała kiedyś pizzę na grubym cieście z Neapolu. Ja zdecydowanie wolę cienkie ciasto pod pizzą, ale grube chrupiące brzegi też mają swój urok. Weź trzy części mąki zero i jedną część mąki pełnoziarnistej. Dodaj wodę i drożdze, trochę cukru i sól. Długo wyrabiaj. Zostaw w cieple na całą dobę, aż sfermentuje. A potem na noc w lodówce. Podsmaż na szerokiej patelni, aż spód będzie chrupiący. Połóż pomidory rozdrobnione ręką, oliwki i cebulę. Możesz dodać też mozzarellę i anchois jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez sera. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, aż będzie bardzo dobrze spieczona.
Kopytka z pesto. Proste smakuje najlepiej. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajka i sól. Wymieszaj. Formuj długie wałki, a potem pokrój na kawałki. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z sosem z bazylii, czosnku, oliwy, soli i pieprzu.
Jak chcesz się podpisać?
Twój komentarz
blad

Lubię to   Polubienia(1)   Skomentuj   
do góry
Mój blogO mnieNewsletterKontakt
polecam poniższe strony internetowe:
www.haer2.pl
www.onlinekoronawirus.pl
www.hr2system.pl
www.hr2audyt.pl
www.hr2bardziej.pl
www.liveslide.pl
ta strona internetowa została stworzona przez: